Dorpen & Steden

ROCHEFORT-EN-TERRE : 18 km - 19’

In 2016 door de fransen uitgeroepen tot het mooiste dorp van Frankrijk! Rochefort-en-Terre, ongetwijfeld een van de mooiste “Petites cités de caractère” van Bretagne, nodigt uit tot een bezoek terug in de tijd. Aanschouw haar wallen, kasteel en oude woningen! De stad staat vol bloemen en wordt het hele jaar verlevendigd door interessante boetiekjes, galeries en winkels van ambachtslieden.
Als je het geluk hebt in de Morbihan te zijn tijdens de eindejaarsfeesten moet je zeker Rochefort-en-Terre bezoeken. Vanaf het eerste ogenblik word je ondergedompeld in de magie van Kerst. Boven de straten schitteren duizenden lichtjes, en in de etalages zorgen rivaliserende inspiraties voor een originele uitstalling.

MALESTROIT : 25 km - 25’

Malestroit, een “Petite cité de caractère” (karakteristiek stadje), is dankzij zijn geschiedenis en zijn handelsgeest meer dan het op het eerste gezicht lijkt! Vanaf de oevers van de Oust lopen de oude straatjes met aan weerszijden natuurstenen gevels en vakwerkhuizen naar het oude centrum. Op allerlei plaatsen zie je bijzonder beeldhouwwerk: een bewijs van een veelbewogen geschiedenis en een rijk verleden als handelsstad.

HET SCHIEREILAND RHUYS / SARZEAU / SAINT-GILDAS : 35 km - 30’

Tussen land en zee, heel zeker een bezoek waard! Het schiereiland Rhuys, zo'n 25 km lang, dankt zijn naam aan de monnik Sint Gildas, die er een Keltische abdij vestigde in de 6de eeuw. Sindsdien zijn de spirituele roepingen vervangen door een groot aantal middelen en activiteiten die de rijkdom van de streek uitmaken. Gebeiteld door de Atlantische oceaan in het zuiden, en genesteld in de Golf van Morbihan in het noorden, nodigt het schiereiland uit tot reizen, en biedt het veel geneugten aan zijn bezoekers.

LA GACILLY : 38 km - 36’

Het merk Yves Rocher, zegt je dat iets? Ja, het logo met de bloemblaadjes, de instituten en schoonheidsproducten, de lieveling van de dames! Wel, dit genie van de plantenwereld is hier geboren, in de Morbihan, in het hart van het dorp La Gacilly, in 1930.
Het dorp La Gacilly was en blijft de grootste bron van inspiratie en creatie van de Yves Rocher producten. Om zelfs de plantenwereld aan te raken en de oorsprong van de innovatie te begrijpen kunt u de botanische tuin bezoeken. Meer dan een miljoen plantensoorten zijn hier samengebracht, voor het plezier van de botanische experts en de wandelaars.
Om de eenheid tussen mens en natuur nog beter te vieren verandert het dorp zich elke zomer, al 10 jaar lang, in een openlucht kunstgalerij. Vier maanden lang zijn de gebouwen behangen met foto's genomen op de 5 continenten, tijdens het Fotografisch Festival Mensen en Natuur.

JOSSELIN : 46 km - 39’

Klein stadje met veel karakter! Het leven langs het kanaal van Nantes naar Brest is vredig, tussen de beboste valleien en bloemrijke haltes. In de verte verrijzen drie majestueuze torens, en spiegelen zich in de Oust. Het kasteel van Josselin, eigendom van de familie Rohan, is één van de grote getuigen van de middeleeuwse geschiedenis van Bretagne, en het juweel van de karaktervolle Kleine Cité. De tuinen van het prinselijke kasteel kijken uit over het kleine stadje Josselin, met zijn rijke geschiedenis en monumentale architectuur. Een vijftigtal vakwerkhuizen staan langs de bloemrijke steegjes, tot aan de basiliek van Onze Lieve Vrouw van Roncier.

LA TRINITÉ-SUR-MER : 50 km - 40’

De haven van Trinité-sur-Mer, goed bekend bij zeelieden uit vele landen, laat zich bewonderen vanaf de top van de meer dan 200 m lange Brug van Kerisper die de rivier van de Crac’h overspant.
Een echt openluchtmuseum, waar zeilboten, motorboten en jachten uit alle windstreken en van alle groottes zij aan zij liggen. De wandelaars kunnen er dromen van verre zeereizen! Zin in vakantie?
En als je lessen nodig hebt, zullen de vele zeilscholen in Trinité-sur-Mer je zeker kunnen helpen bij het hijsen van jouw eerste zeil!

DE RIA VAN DE ETEL : 55 km - 45’

De rivier Etel heeft zijn mooie naam 'ria' te danken aan de Atlantische Oceaan die haar vult en leeft op het ritme van de getijden. Vanuit de lucht is het een labyrint waar aarde en zee zich opzoeken, zich soms ontmoeten en zich soms samenvoegen, en waar zij de bezoekers landschappen aanbieden met weelderige kleuren. Eens voorbij de “barre d’Etel” en zijn eeuwig bewegende zandbank, kan de watersporter zich ontspannen en een verborgen en beschermde natuur ontdekken. Lagunes, wilde stranden, moerassen en oesterparken wisselen elkaar af in deze kleine binnenzee vol eilandjes.

PONTIVY : 70 km - 58’

Het kruispunt van Bretagne!
Door zijn centrale geografische ligging verzamelt Pontivy patrimoniumschatten uit alle hoeken van Bretagne. Op een uur van de zuidelijke en noordelijke kusten (Vannes en Saint-Brieuc) en op gelijke afstand van Brest en Rennes, ligt Pontivy op het kruispunt van de wegen... en van de kanalen!
Het Blavet-kanaal en het kanaal van Nantes naar Brest geven de stad zuurstof. De stad, die zijn naam dankt aan de monnik Ivy die de eerste brug over de Blavet bouwde, dankt zijn beroemdheid aan Napoleon I die er zijn strategisch, militair en administratief centrum vestigde in de 19de eeuw. Er zijn nog overblijfselen van dit napoleonitisch tijdperk: neoklassieke architectuur, een rechthoekig stratenplan, en een anekdotische naam: Napoléonville!
Maar Pontivy is eerst en vooral een stad vol contrasten, en verbaas u niet als u plots om de hoek het kasteel van de Rohan vindt, de prinselijke familie van het hertogdom Bretagne. Het uitstekend bewaarde versterkte kasteel, gebouwd in de 15de eeuw, domineert de middeleeuwse stad van Pontivy, met zijn vele houten gevels en geplaveide straatjes. Misschien hoort u vaag nog het gekletter van de hoeven...

RENNES : 100 km - 70’

Hoofdstad van Bretagne!
Rennes, beroemd om haar academische en culturele dynamiek, is een ontspannen, gastvrije en verrassende stad. Op de hoek van historische straten wordt de aandacht van de bezoeker gevestigd op een majestueuze gevel, een concertzaal, een trendy restaurant of een design boetiek.
Eeuwen geschiedenis hebben hun sporen in de stad Rennes achtergelaten. Rond de twee koninklijke pleinen, die van het parlement en van het stadhuis, volgen de vakwerkhuizen en de monumentale Renaissance gebouwen elkaar op. In de geplaveide straten drukt het erfgoed zich met elegantie uit. Haar creatieve karakter uit zich onder andere in de art deco mozaïeken van Odorico en in het Park Thabor. Rennes is een levendige stad!

LE FAOUËT : 105 km - 75’

Het stadje Le Faouët kan gemakkelijk herkend worden aan zijn indrukwekkend grote oude markthallen. Men kan de sfeer van de jaarmarkten in de 16de eeuw nog voelen, toen vee en paarden onder de kennersblikken van de kopers getoond werden. De hallen trokken grote menigten aan, en zelfs toen werden vele kunstenaars er door geïnspireerd.
Door de jaren heen zijn de gebeurtenissen op deze plaats door zowel schilders als fotografen vereeuwigd. Deze zijn nu te zien in het museum van Le Faouët. Een wandeling door het centrum van het stadje zal je meevoeren naar de geschiedenis van Bretagne, en misschien hoor je in een van de straatjes wel de balade van Marion du Faouët, een 18de eeuwse vrouwelijke Robin Hood!