CULTUUR

Naar de top van een vuurtoren klimmen. Je onderdompelen in het Bretagne van de sprookjes en de legenden. Met je neus in de wind door de steegjes wandelen van eeuwenoude steden of de uitdaging aangaan van een Escape Game in het hart van een middeleeuwse vesting… Dansen tot in de vroege uurtjes op het ritme van elektronische muziek of op de klanken van de Bretonse doedelzak… Of langs een holle weg binnenstappen in een kapelletje, verscholen in het groen. Je verwonderen over de schoonheid van een doksaal of een gebrandschilderd glas-in-loodraam of je verbazen over de gedurfdheid van een hedendaags kunstwerk.

Wil je graag weten hoe het zit met menhirs, rondkijken in een kasteel of zie je graag eens vakmensen aan het werk die kantwerk of aardewerk maken, crêpes-dentelle bakken of graniet bewerken? Ideeën te over, musea en doelen voor uitstapjes genoeg en een mooie manier om Bretagne beter te leren kennen.

Hieronder enkele voorbeelden van bezienswaardigheden in onze omgeving:

Kasteel Suscinio

Gebouwd op de plaats van een voormalige priorij, is een vesting uit de 13de, 14de en 15de eeuw, gelegen in Sarzeau, in de Golf van Morbihan.
Midden op een landgoed beschermd als " Gevoelig Natuurgebied " (Espace Naturel Sensible), is de strategische ligging van het Kasteel, tussen land en zee, de reden geweest dat de hertogen van Betagne hier enkele eeuwen gewoond hebben. Na verlaten te zijn bevond het bouwwerk zich als snel in slechte staat. Beschermd als Historisch Monument sinds 1860, werd het kasteel gekocht door de Franse Staat. Dankzij ingrijpende restauratiewerkzaamheden vanaf de jaren 60 hebben de overblijfselen hun glorie van weleer teruggevonden, met het behoud van 6 torens, 2 courtines, hoofdgebouwen, de binnenplaats, weergang en de duiventil.
Het kasteel van Suscinio kan het hele jaar door bezocht worden; hier is tevens een museum voor de geschiedenis van Bretagne en Morbihan ondergebracht.
De omgeving van dit beschermd monument is geklasseerd als "bezoekswaardig" voor de opmerkelijke biodiversiteit die er te zien is, zoals de noordelijk gelegen moerassen en zoetwatermeren.

Château de Josselin

Een fort uit de Middeleeuwen en een juweel van de Bretonse Renaissance, is nog steeds het eigendom van de stichters: de familie De Rohan. U vindt dit schitterende kasteel, dat nog steeds en al sinds bijna 10 eeuwen wordt bewoond door de familie De Rohan, aan de oevers van de Oust in het hart van de Morbihan. U kunt het prachtig ingerichte interieur bezichtigen en dwalen door het prachtige park. Met zijn drie majestueuze torens met uitzicht op de rivier en het prachtige in gotische stijl uitgevoerde gevel, is dit kasteel een opmerkelijke getuigenis van de feodale architectuur en van de Renaissance. De eetkamer is ingericht in de stijl van de 19de eeuw, die sterk is geïnspireerd door de Middeleeuwen. In de wachtkamer ziet u een aantal familieportretten. Geniet ten slotte van de mooie, in de 16e eeuw gebouwde open haard in de grote salon.

Het Kasteel van Kerguéhennec

Is een kasteel uit de achttiende eeuw, bijgenaamd het Bretonse Versailles. Het ligt in de gemeente Bignan. Er is een centrum voor hedendaagse kunst gevestigd, en het park van het kasteel is een beeldenpark voor moderne en hedendaagse beeldhouwkunst.
Het kasteel werd in 1710 gebouwd onder leiding van architect Olivier Delourme in opdracht van de gebroeders Hogguer, rijke Zwitserse financiers die fortuin gemaakt hadden in de Franse Oost-Indische Compagnie. In 1732 kwam het in handen van de familie de Rohan. Na de Franse Revolutie ging het over in handen van graaf Paul-Henri de Lanjuinais. Hij liet het kasteel restaureren door de Parijse architect Ernest Trilhe en ook het park en de tuin aanleggen door de landschapsarchitect Denis Bühler, deels als Engelse tuin, deels als arboretum.

De Morbihan heeft een zeer belangrijk megalithisch patrimonium, met wereldberoemde bezienswaardigheden zoals Carnac of locmariaquer. Men vindt er een grote hoeveelheid historische monumenten: Menhirs, dolmens, archeologische vindplaatsen, tumuli. 7000 jaar oud, de alignementen van Carnac zijn wereldberoemd en bevinden zich op een belangrijke locatie in de Europese prehistorie. Hier vindt u de meest beroemde en meest indrukwekkende megalieten van deze periode met bijna 4000 staande stenen, over een gebied van bijna vier kilometer. De belangrijkste alignementen van menhirs in Carnac zijn (van west naar oost): Le Ménec, Kermario, Kerlescan en Le Petit Ménec. Kermario is het grootst van de 'velden van menhirs' van Carnac en heeft een lengte van 1100 m en meer dan 980 stenen.
De 'géant Manio' (de reus van Manio), is de grootste menhir (6,5 m hoog), rechtop gezet door Z. Rouzic, en bevindt zich als laatste in de rij in relatie tot de oostelijke alignementen.

Zoals overal in Bretagne en in elke gemeente van Morbihan ontdekt men een overvloed aan religieus erfgoed: kapellen, kerken, kruisbeelden of bronnen met magisch water. Deze bid- en toewijdingsplaatsen delen vaak de ruimte met de overblijfselen van de oudste sektes. Opgerichte stenen dichtbij een fontein, een kapel gebouwd op een neolithische tumulus (grafheuvel) of een gekerstende menhir... zijn vandaag de dag het bewijs hiervan.

U-Boot Bunker Keroman K2 met Museum

Deze Duitse U-boot bunker bevindt zich in Lorient. De bunker is groot en het dak van de bunker is 3,5m dik.
Momenteel is er in deze U-Boot Bunker K2 ook een museum gevestigd, voornamelijk over de Franse oorlogsgeschiedenis. Onder begeleiding krijg je een rondleiding door de bunker. Ook is er een Franse onderzeeër opgesteld, deze is te bezoeken. Het is tevens mogelijk alles buiten rondom te bekijken.