DORPEN & STEDEN

QUESTEMBERT : 8 km - 9’


Op 9’ rijden van ons domein kan je een bezoek brengen aan Questembert. De 16de eeuwse overdekte markthal en de maandag (regionale) markt zijn zeker de moeite waard.
In Questembert zijn tal van supermarkten, winkels en restaurants.

BELLE-ÎLE-EN-MER
HOUAT & HOËDIC

ROCHEFORT-EN-TERRE : 18 km - 19’


In 2016 door de fransen uitgeroepen tot het mooiste dorp van Frankrijk! Rochefort-en-Terre, ongetwijfeld een van de mooiste “Petites cités de caractère” van Bretagne, nodigt uit tot een bezoek terug in de tijd. Aanschouw haar wallen, kasteel en oude woningen! De stad staat vol bloemen en wordt het hele jaar verlevendigd door interessante boetiekjes, galeries en winkels van ambachtslieden.
Als je het geluk hebt in de Morbihan te zijn tijdens de eindejaarsfeesten moet je zeker Rochefort-en-Terre bezoeken. Vanaf het eerste ogenblik word je ondergedompeld in de magie van Kerst. Boven de straten schitteren duizenden lichtjes, en in de etalages zorgen rivaliserende inspiraties voor een originele uitstalling.

VANNES : 23 km - 20’


Voor een weekend, of voor een langer verblijf, biedt Vannes je een grote keuze aan activiteiten en ontdekkingen . De stad heeft tijdens zijn tweeduizend jarige geschiedenis kunnen gebruik maken van zijn geprivilegieerde ligging, beschermd door de Golf van Morbihan, om zijn activiteiten als handelshaven, en recent ook als jachthaven, uit te bouwen.
Het middeleeuwse hart van de stad van "les Vannetais" getuigd van het verleden als eerste hoofdstad van de hertogen van Bretagne. Deze pittoreske architectuur nodigt je uit voor wandelingen door de smalle straatjes met zijn vele vakwerkhuizen.

ÎLE DE GROIX
HOUAT & HOËDIC

MALESTROIT : 25 km - 25’


Malestroit, een “Petite cité de caractère” (karakteristiek stadje), is dankzij zijn geschiedenis en zijn handelsgeest meer dan het op het eerste gezicht lijkt! Vanaf de oevers van de Oust lopen de oude straatjes met aan weerszijden natuurstenen gevels en vakwerkhuizen naar het oude centrum. Op allerlei plaatsen zie je bijzonder beeldhouwwerk: een bewijs van een veelbewogen geschiedenis en een rijk verleden als handelsstad.

LA ROCHE-BERNARD : 33 km - 30’


De stenen, die verweerd zijn door de tijd, en de steile straatjes vertellen het verhaal van deze stad die haar ontstaan te danken heeft aan de zee en de zeevaart. Aangehaakt aan de oever van de Vilaine, soms gebouwd op de helling van een rots zie je tot aan de oude haven de oude (heren)huizen. Een origineel stadsbeeld!

ÎLE DE GROIX
HOUAT & HOËDIC

HET SCHIEREILAND RHUYS / SARZEAU / SAINT-GILDAS : 35 km - 30’


Tussen land en zee, heel zeker een bezoek waard! Het schiereiland Rhuys, zo'n 25 km lang, dankt zijn naam aan de monnik Sint Gildas, die er een Keltische abdij vestigde in de 6de eeuw. Sindsdien zijn de spirituele roepingen vervangen door een groot aantal middelen en activiteiten die de rijkdom van de streek uitmaken. Gebeiteld door de Atlantische oceaan in het zuiden, en genesteld in de Golf van Morbihan in het noorden, nodigt het schiereiland uit tot reizen, en biedt het veel geneugten aan zijn bezoekers.

SAINT-GOUSTAN / AURAY : 35 km - 30’


Genesteld in een bocht van de rivier Auray heeft de kleine havenstad Saint-Goustan zijn sfeer van weleer weten te behouden. De geplaveide straten, die middeleeuws aandoen, onderstrepen ook de maritieme geschiedenis. We kunnen ons heel goed voorstellen hoe druk de kaaien van deze Kunst en Geschiedenis haven waren toen de handelsschepen hun koopwaar laadden en ontlaadden. Paardenhoeven op de plaveien, de gezellige huizen van de kapiteins... je zou haast verwachten dat een piraat de hoek om komt.

ÎLE DE GROIX
HOUAT & HOËDIC

LA GACILLY : 38 km - 36’


Het merk Yves Rocher, zegt je dat iets? Ja, het logo met de bloemblaadjes, de instituten en schoonheidsproducten, de lieveling van de dames! Wel, dit genie van de plantenwereld is hier geboren, in de Morbihan, in het hart van het dorp La Gacilly, in 1930.
Het dorp La Gacilly was en blijft de grootste bron van inspiratie en creatie van de Yves Rocher producten. Om zelfs de plantenwereld aan te raken en de oorsprong van de innovatie te begrijpen kunt u de botanische tuin bezoeken. Meer dan een miljoen plantensoorten zijn hier samengebracht, voor het plezier van de botanische experts en de wandelaars.
Om de eenheid tussen mens en natuur nog beter te vieren verandert het dorp zich elke zomer, al 10 jaar lang, in een openlucht kunstgalerij. Vier maanden lang zijn de gebouwen behangen met foto's genomen op de 5 continenten, tijdens het Fotografisch Festival Mensen en Natuur.

PLOËRMEL, BAKERMAT VAN DE LEGENDES VAN BROCÉLIANDE : 38 km - 30’


De legende...
Er was eerst de mythe, die vertelde dat koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel in het woud van Brocéliande op zoek gingen naar de Graal.
Volg de korrigan (Bretonse elf) langs honderdjarige bomen en meanderende beken, grillige takken en mooie meren. Hij zal je met plezier de Arthuriaanse legendes influisteren.
Terwijl de Val-sans-retour (Vallei-zonder-terugkomst) trouwheid verlangt, opent het mooi genaamde meer Le Mirrior aux Fées (de Spiegel van de Feeën) de deur van de magische verhalen over Brocéliande: hier de Fontaine de Jouvence (Bron van de Jeugd), daar het graf van Merlijn, nog wat verder de kapel van de Graal in Téhorenteuc...
Zoveel mysterieuze plekken die de verbeelding stimuleren! En aan het einde van een weg staat plots het kasteel van Comper, in Concoret, voor u. Achtergrond voor middeleeuwse gevechten en ruzies tussen geliefden, met een architectuur die door de eeuwen heen aangepast werd, is dit nu een tempel voor sprookjes en Arthuriaanse legenden..

ÎLE DE GROIX
HOUAT & HOËDIC

JOSSELIN : 46 km - 39’


Klein stadje met veel karakter! Het leven langs het kanaal van Nantes naar Brest is vredig, tussen de beboste valleien en bloemrijke haltes. In de verte verrijzen drie majestueuze torens, en spiegelen zich in de Oust. Het kasteel van Josselin, eigendom van de familie Rohan, is één van de grote getuigen van de middeleeuwse geschiedenis van Bretagne, en het juweel van de karaktervolle Kleine Cité. De tuinen van het prinselijke kasteel kijken uit over het kleine stadje Josselin, met zijn rijke geschiedenis en monumentale architectuur. Een vijftigtal vakwerkhuizen staan langs de bloemrijke steegjes, tot aan de basiliek van Onze Lieve Vrouw van Roncier.

CARNAC : 50 km - 40’


Een vakantie doorbrengen in de Morbihan zonder een onderdompeling in de vroegste geschiedenis? Dat kan toch niet! Alhoewel Stonehenge waarschijnlijk het bekendste megalithische monument is, is Carnac ongetwijfeld het dichtst bebouwde megalithische heiligdom ter wereld!
Locmariaquer ligt op dertien kilometer van Carnac. Tot deze plaats behoren enkele van de meest beroemde megalieten van Bretagne, waaronder de Grand Menhir. Deze ligt op de grond en is in vier delen gebroken. Het grootste stuk is twaalf meter lang. De gehele hoogte bedroeg 20,30 meter en zijn gewicht wordt geschat op 347 ton. De Table des Marchands, is een gerestaureerde dolmen. Deze half gerestaureerde dolmen lag in de buurt van de Table des Marchands, waarvan deze grafmonumenten allen leeg zijn.

ÎLE DE GROIX
HOUAT & HOËDIC

LA TRINITÉ-SUR-MER : 50 km - 40’


De haven van Trinité-sur-Mer, goed bekend bij zeelieden uit vele landen, laat zich bewonderen vanaf de top van de meer dan 200 m lange Brug van Kerisper die de rivier van de Crac’h overspant.
Een echt openluchtmuseum, waar zeilboten, motorboten en jachten uit alle windstreken en van alle groottes zij aan zij liggen. De wandelaars kunnen er dromen van verre zeereizen! Zin in vakantie?
En als je lessen nodig hebt, zullen de vele zeilscholen in Trinité-sur-Mer je zeker kunnen helpen bij het hijsen van jouw eerste zeil!

GUERANDE : 54 km - 50’


Met haar massieve vestingmuren lijkt Guerande op een “Carcassonne van het westen”. Achter de ommuring blijkt echter uit de leistenen daken van de oude huizen dat hier wel degelijk sprake is van een Keltische “Ville d’Art et d’Histoire” (Kunst en Historiestad). Haar rijkdom heeft de stad te danken aan haar magische en sprankelende zoutmoerassen.

ÎLE DE GROIX
HOUAT & HOËDIC

DE RIA VAN DE ETEL : 55 km - 45’


De rivier Etel heeft zijn mooie naam 'ria' te danken aan de Atlantische Oceaan die haar vult en leeft op het ritme van de getijden. Vanuit de lucht is het een labyrint waar aarde en zee zich opzoeken, zich soms ontmoeten en zich soms samenvoegen, en waar zij de bezoekers landschappen aanbieden met weelderige kleuren. Eens voorbij de “barre d’Etel” en zijn eeuwig bewegende zandbank, kan de watersporter zich ontspannen en een verborgen en beschermde natuur ontdekken. Lagunes, wilde stranden, moerassen en oesterparken wisselen elkaar af in deze kleine binnenzee vol eilandjes.

HET SCHIEREILAND QUIBERON : 65 km - 60’


Als je houdt van de verkwikkende zeelucht en spattend zeeschuim, dat is de wilde kust van Quiberon voor jouw gemaakt! Van de punt van Percho tot het befaamde kasteel Turpault heeft de oceaan de rotsen gebeeldhouwd over een lengte van zo'n 8 kilometer. Een wandeling langs het kustpad is een echte geografische les in open lucht. We zien er hoe de kracht van de natuur de elementen ontketend. Iedere golf is een aanval van de oceaan op de kliffen die zich rustig blijven verzetten. Dit permanente gevecht levert grote wolken schuimend water op, zoals een monochroom vuurwerk. Men voelt zich al gauw heel klein op deze plek vol natuurkracht!

ÎLE DE GROIX
HOUAT & HOËDIC

PONTIVY : 70 km - 58’


Het kruispunt van Bretagne!
Door zijn centrale geografische ligging verzamelt Pontivy patrimoniumschatten uit alle hoeken van Bretagne. Op een uur van de zuidelijke en noordelijke kusten (Vannes en Saint-Brieuc) en op gelijke afstand van Brest en Rennes, ligt Pontivy op het kruispunt van de wegen... en van de kanalen!
Het Blavet-kanaal en het kanaal van Nantes naar Brest geven de stad zuurstof. De stad, die zijn naam dankt aan de monnik Ivy die de eerste brug over de Blavet bouwde, dankt zijn beroemdheid aan Napoleon I die er zijn strategisch, militair en administratief centrum vestigde in de 19de eeuw. Er zijn nog overblijfselen van dit napoleonitisch tijdperk: neoklassieke architectuur, een rechthoekig stratenplan, en een anekdotische naam: Napoléonville!
Maar Pontivy is eerst en vooral een stad vol contrasten, en verbaas u niet als u plots om de hoek het kasteel van de Rohan vindt, de prinselijke familie van het hertogdom Bretagne. Het uitstekend bewaarde versterkte kasteel, gebouwd in de 15de eeuw, domineert de middeleeuwse stad van Pontivy, met zijn vele houten gevels en geplaveide straatjes. Misschien hoort u vaag nog het gekletter van de hoeven...

LORIENT : 75 km - 60’


In het hart van Zuid-Bretagne!
Op een uur van ‘Domaine Le Scahouët’ kan je de stad ontdekken per trein, met de wagen of van het water, en zelfs vanuit de lucht! De citadel van Port-Louis, de vestingen van Hennebont of het Fort Bloqué van Ploemeur: de architectuur van honderden jaren tonen een streek die rijk is aan voorouders en trots is op zijn gevechten. De onderzeeërsbasis van Keroman, nu een museum, blijft het militaire verleden van de stad Lorient weerspiegelen. Alhoewel er nu geen militaire haven meer is, ontwikkeld de stad die vroeger “de stad met vijf havens” genoemd werd zijn overige vier havens: de commerciële haven van Kergroise, de vissershaven van Keroman, de reizigershaven die elk jaar meer dan 450.000 mensen naar het eiland Groix ziet vertrekken, en de jachthavens van Lorient, Kernevel, Port-Louis, Gâvres en Guidel. Als u fan bent van Bretonse muziek, en er nog veel meer wilt ontdekken, kan u HET rendez-vous van het jaar in de Morbihan niet missen, nl. het Interkeltisch festival van Lorient! De stad Lorient wordt tijdens het festival de interkeltische hoofdstad: 10 dagen spektakel, meer dan 200 concerten en artistieke evenementen, dit alles om de Keltische landen en hun culturen te vieren. De straten van Lorient zijn van zonsopgang tot laat in de nacht vol levendige drukte, en er is iets voor iedere smaak: eerste en vooral muziek natuurlijk, maar ook literatuur, films, straatkunst, spelen, sport, gastronomie... het moeilijkste is kiezen!

ÎLE DE GROIX
HOUAT & HOËDIC

RENNES : 100 km - 70’


Hoofdstad van Bretagne!
Rennes, beroemd om haar academische en culturele dynamiek, is een ontspannen, gastvrije en verrassende stad. Op de hoek van historische straten wordt de aandacht van de bezoeker gevestigd op een majestueuze gevel, een concertzaal, een trendy restaurant of een design boetiek.
Eeuwen geschiedenis hebben hun sporen in de stad Rennes achtergelaten. Rond de twee koninklijke pleinen, die van het parlement en van het stadhuis, volgen de vakwerkhuizen en de monumentale Renaissance gebouwen elkaar op. In de geplaveide straten drukt het erfgoed zich met elegantie uit. Haar creatieve karakter uit zich onder andere in de art deco mozaïeken van Odorico en in het Park Thabor. Rennes is een levendige stad!

NANTES : 100 km - 75’


En machtige stad aan de Loire!
Aan de oevers van de Loire kun je Anne de Bretagne begroeten in haar kasteel, shoppen in een historisch museum en op een gigantische olifant rijden voordat je een drankje neemt in een fabriek. Geloof je het niet? Bezoek de opmerkelijke stad Nantes!
Gelegen in de riviermonding van de Loire op 55 km van de oceaan, aan de samenloop van de rivier en het zeewater ligt de welvarende stad Nantes. Dankzij haar ligging is Nantes een succesvolle handelsstad geworden. Het kasteel van de Ducs herinnert er aan dat Nantes de historische hoofdstad van Bretagne is. Tijdens haar hoogtijdagen was het de belangrijkste haven van Frankrijk en dat is op de kades te zien aan de gevels. Tegenwoordig is het een levendige metropool met een bruisende cultuur!

ÎLE DE GROIX
HOUAT & HOËDIC

LE FAOUËT : 105 km - 75’


Het stadje Le Faouët kan gemakkelijk herkend worden aan zijn indrukwekkend grote oude markthallen. Men kan de sfeer van de jaarmarkten in de 16de eeuw nog voelen, toen vee en paarden onder de kennersblikken van de kopers getoond werden. De hallen trokken grote menigten aan, en zelfs toen werden vele kunstenaars er door geïnspireerd.
Door de jaren heen zijn de gebeurtenissen op deze plaats door zowel schilders als fotografen vereeuwigd. Deze zijn nu te zien in het museum van Le Faouët. Een wandeling door het centrum van het stadje zal je meevoeren naar de geschiedenis van Bretagne, en misschien hoor je in een van de straatjes wel de balade van Marion du Faouët, een 18de eeuwse vrouwelijke Robin Hood!

CONCARNEAU : 125 km - 80’


Het is niet makkelijk om weerstand te bieden aan dit juweeltje van een vestingstad, gelegen in het hart van Concarneau, in een van de mooiste baaien van Bretagne. Eenmaal ontsnapt aan de straatjes en aan de gangen langs de borstwering zul je bij de vissershaven en op de stranden de andere charmes van Concarneau ontdekken.


ÎLE DE GROIX